Om fælles kystbeskyttelse
Klimaforandringerne kræver en øget kystbeskyttelse. Derfor har Brøndby, Greve, Ishøj og Vallensbæk kommuner indledt et samarbejde om et fælleskommunalt kystbeskyttelsesprojekt i Strandparken.
Strandparkens historie
Køge Bugt Strandpark er et populært naturområde, og på de helt gode sommerdage besøger op mod 100.000 borgere strandparken. Men faktisk er området kunstigt opbygget til at beskytte mod oversvømmelse og stormflod.
Oprindeligt har området fra Hundige Marina til Hvidovre været betegnet som en såkaldt fladkyst med et bredt revlesystem og lavvandede banker, som man kender det fra Ølsemagle revle og i stor skala fra vadehavet.
Ved at ’bygge ovenpå’ har man skabt et klitlandskab med bagvedliggende diger rundt om de havne, der samtidig blev bygget. Området fungerer dermed som beskyttelse mod naturens kræfter.
Første gang projektet med Køge Bugt Strandpark er beskrevet, er i Byplanlaboratoriets betænkning fra 1936, ”Københavnsegnens grønne områder” og genfindes 11 år efter i den verdensberømte ”Fingerplan” i 1947.
I 1975 stiftes I/S Køge Bugt da interessenterne i strandparks-området erkender, at de selv må overtage initiativet med projektet. Interessentskabet berørte de to amter København og Roskilde, og de fem beliggenhedskommuner Hvidovre, Brøndby, Vallensbæk, Ishøj og Greve, samt de to hovedstadskommuner København og Frederiksberg.
Inddæmningsarbejdet påbegyndes allerede året efter stiftelsen og åbner officielt i 1980.
Historiske storme
Der har været flere historiske vandstandshændelser siden anlæggets endelige etablering i 1980. Senest i 2024 hvor højvandstand på havsiden, kombineret med kraftig regn gjorde brugen af nødpumpe systemet nødvendigt.
Hertil kommer også en kraftig stormflodshændelse i oktober 2023, hvor der blev registreret over 160 cm vandstand, hvilket i kombination med bølger udgjorde en væsentlig påvirkning af de ydre klitdiger.
Om projektet
En fælles opgave
Vallensbæk, Greve, Ishøj og Brøndby kommuner har besluttet at samarbejde om at styrke stormflodsbeskyttelsen i Køge Bugt Strandpark. Med et fælles projekt kan flere borgere blive beskyttet på én gang - samlet set vil projektet beskytte mere end 10.000 borgere og 5.200 boligejendomme mod oversvømmelse.
Fremtidens udfordringer
De fleste, som bor tæt på strandparken, vil formentligt sige, at de aldrig har oplevet oversvømmelser fra havet. Så hvorfor er det nødvendigt med ny kystbeskyttelse?
Sagen er den, at man (heldigvis) aldrig oplever effekten af gode beskyttelsesanlæg.
Men klimaet forandrer sig, og i Køge Bugt kan man formentligt forvente en relativ havstigning på 60cm frem mod år 2075. Derudover vil vejrsystemerne og ekstreme hændelser blive kraftigere, hvilket samlet set betyder kraftigere påvirkning af vores kystnære områder.
Ved at være fremsynet og planlægge med rettidig omhu, kan det eksisterende anlæg i strandparken forhåbentligt forstærkes således, at det også i 2075 vil beskytte de værdier og ejendomme, som ellers ville være truet af stormflod og oversvømmelse.
Hvordan skal strandparken se ud?
Det nye kystbeskyttelsesanlæg vil tage udgangspunkt i det eksisterende, og er baseret på samme naturbaserede tilgang med plads til rekreative aktiviteter, natur og vand fra oplandet.
Som strandparken ser ud nu, er den dimensioneret til en 1872-storm på anlæggelsestidspunktet, hvor de ydre klitdiger blev anlagt til 2,9m (DNN) og de indre diger til 2,2m (DNN).
Det kommende kystbeskyttelsesprojekt er i projektforslaget sat til en 1872-storm i 2070, hvilket betyder en levetid for anlægget på 50 år.
Tidsplan
Du kan her på siden følge med i arbejdet omkring udarbejdelse af det endelige projekt, forslag til bidragsfordeling m.m.